Bakllavë me petë të gatshme

Bakllavë me petë të gatshme 

  Përbërësit:

  • 750 gr petë bakllave,
  •  30 gr gjalpë.



  Kremi:

  • 1 litër qumësht,
  • 10 lugë supe grizë,
  • 1/4 kg sheqer,
  • 50 gr kakao,
  • 300 gr arra të grimcuara,
  • 200 gr rrush të terur.


  Për shërbet:

  • 2 kg sheqer,
  • 4 gota ujë,
  •  lëngu i 1/2 limonit,
  • 1 sheqr vanile.


  Përgatitja:

Vlohet qumështi me sheqer. Duke e përxier shtohen grizi i ulur në pak qumësht të ftohtë, kakaoja, rrushi terur dhe arrat.Masa ftohet. Në tepsi të lyer, palosen nga 4 petë duke i spërkatur me gjalpë. Peta e katërt lyhet me fill të ftohur dhe kështu veprohet gjersa të hargjohen petët dhe filli. Mbi palosen 4 petët të lyera me yndyrë. Bakllava pritet në formë delimash dhe lyhet me yndyrën e mbetur. Futet në furrë të nxehtë e temperaturë 170 gradë Celcius për t'u pjekur për afro 1 orë. Pasi të ftohet, bakllava përvlohet me sherbet të nxehtë.
Pasi të marrë valën sherbeti vlon edhe 7 minuta. Largohet nga zjarri. Shtohet 1 filxhan i v. kafeje ujë i ftohtë dhe lëngu i gjysëm limonit. Përvëlohet duke e lagur mirë nga të gjitha anët. Mbulohet me tepsi ose folje gjersa të ftohet.

                           Ju bëftë mirë!

Comments